GÁRDONYKÁPOLNÁSNYÉKNADAPPÁKOZDSUKORÓVELENCE
EFOP-1.5.2-16-2017-00017

Több ezer sportoló a Velencei-tó körül

Több ezren sportoltak az elmúlt másfél évben a „Humán szolgáltatások komplex fejlesztése a Velencei-tó térségében” elnevezésű pályázat keretében megvalósított tíz helyi települési sportnapon és a két nagy Velencei-tavi sportágválasztón, a MozgaTón.
A rendezvényeken lehetőséget kínáltunk arra, hogy mindenki kipróbálhassa és megtalálhassa azt a sportágat, amelyet szívesen űzne akár rendszeresen is.

Kiemelt célunk volt, hogy minél több helyi egyesület és sportolási lehetőség mutatkozhasson be, valamint hogy a családok is megtalálhassák azt a mozgásnemet, amelyet akár közösen is tudnak végezni.

A pályázat lehetőséget és keretet biztosított mind az öt, pályázatban résztvevő település számára, hogy két-két Spirit of Sport névre keresztelt sportnapot szervezzen a projekt időtartama alatt. A sportnapok megvalósítása 2018 októberében kezdődött Kápolnásnyéken és 2019 októberében ért véget Velencén. A helyi sportegyesületek több alkalommal is képviseltették magukat a különböző helyszíneken, így az egész tó körül be tudtak mutatkozni.

A Spirit of Sport programsorozata Kápolnásnyéken kezdődött egy sportos falukerülő túrával 2018. október 6-án. A gyalogosan, futva vagy kerékpárral közlekedő résztvevők a túra keretében hat állomáson hat különböző sportággal (kosárlabda, foci, gymstick, spartan, evezés és szabadtéri, saját testsúlyos edzés) ismerkedhettek meg, a programot pedig egy futóverseny zárta.

A második alkalomra már 2019 tavaszán, április 13-án került sor Sukorón, ahol sokan kilátogattak a Velencei-hegység legszebb látnivalóit bemutató gyalogos túrára. A rendezvény célja volt, hogy a 6, 15, illetve 25 km-es távon indulók megkedveljék a természetjárást, valamint felfigyeljenek a szabadban eltöltött idő és mozgás jótékony, egészségmegőrző hatására.

A májusi sportnapok sorozatát az agárdi sportmajális nyitotta meg május 1-jén. A majálison részt vevők kipróbálhatták többek között a focit, a tájfutást, az ergométerezést, a petanque-ot, a teqballt, a nordic walkingot és különböző népi játékokat is.

Május 11-én ismét sportos falukerülő túrázhattak a kápolnásnyékiek, akik nyolc állomáson nyolc különböző sporttal ismerkedhettek meg. A résztvevők focis, kosárlabdás, saját testsúlyos, evezős és erősember gyakorlatokkal is találkozhattak, spartan akadálypályán és íjászkodással tehették próbára ügyességüket, a gymsticket is kipróbálhatták, valamint még egy futóversenyen is elindulhattak.

A május 25-i hétvégén a nemzetközi gyereknap alkalmából négy településen is volt Spirit of Sport sportnap. Sukorón a program célja az volt, hogy a gyerekek és családjuk megkedveljék a mozgást, valamint hogy ráébredjenek arra, milyen jó élmény friss levegőn és közösségben sportolni. A résztvevő kisiskolások rövid focimeccseken mérhették össze erejüket, kerékpáros akadálypályán biciklizhettek, kipróbálhatták az íjászatot az Ördög-hegy lábánál és mászófalon tehették próbára ügyességüket.

Pákozdon a résztvevők szabadtéren végezhető feladatokban mérhették össze ügyességüket, miközben megismerkedhettek a hagyományos népi játékokkal és mozgásformákkal is. A csapatok zsákban futásban, kötélhúzásban, patkó dobálásban, birkaelkapó versenyben, ugrálókötelezésben és habverésben küzdöttek meg egymással, ezenkívül az érdeklődők lovagolhattak és íjászkodhattak is.

Az agárdi parkerdőben egy közös reggeli torna indította a gyereknapi rendezvényt. A gyerekek és szüleik ezután kipróbálhatták a foci, a torna, a tollas és a spartan edzések fiatalok számára kialakított játékos, kedvcsináló változatát is. A próbák után pedig a Parkerdő 1,5 km-es erdei futópályáján egy 8 állomásos, játékos versenyen is részt vehettek a látogatók.

A gyereknapi hétvégét Velence zárta, ahol a velencei családok nyolc különböző sportágat próbálhattak ki. A program elején bemutatókat is tartottak a velencei egyesületek, majd mindenki ki is próbálhatta a megjelent sportokat: a ritmikus gimnasztikát, a karatét, a focit, az evezést, az akadálypályán biciklizést, a kosárlabdásázást, a kézilabdázást és a teniszt.

A második pákozdi Spirit of Sport sportnapra 2019. szeptember 21-én került sor. A program során a rendezvényre látogatók kipróbálhatták az íjászkodást a helyi hagyományőrző íjász egyesület jóvoltából, valamint egy harcművészeti sportágválasztón különböző harcművészeti ágakkal is megismerkedhettek.

Október 12-én Velencén került sor utolsó Spirit of Sport rendezvényünkre, melyen számos környékbeli egyesület mutatta meg, milyen sporttal foglalkozik. A velencei korzón az egész napos rendezvényen a látogatók megismerkedhettek a vívás, a kosárlabda, a falmászás, a sárkányhajó, a kézilabda, a foci, a karate, az evezés és az íjászkodás rejtelmeivel is.

 

GALÉRIA AZ SOS: SPIRIT OF SPORT PROGRAMOKRÓL >> 

 

Két alkalommal, 2018 és 2019 nyarán került megrendezésre nagy családi sportágválasztónk, a MozgaTó. A rendezvények célja a vízi- és tóparton űzhető sportok népszerűsítése volt a fiatalok és családjaik körében. Kiemelt cél volt továbbá a családok közös sportolásának népszerűsítése is.  A két rendezvényre összesen több mint 500-an látogattak el a tó környéki településekről.

2018 augusztusában az első MozgaTón résztvevők olyan szárazföldi és vízi sportokat próbálhattak ki, melyek nagy részét később is lehet űzni a Velencei-tó körüli sportegyesületekben. A szárazföldön röplabdázhattak, zsonglőrködhettek, focizhattak, légtornázhattak, monkey rollerezhettek, jógázhattak és evezős ergométerezhettek az érdeklődők, valamint egyensúlyérzéküket is próbára tehették egy slackline park segítségével. A vízben is számos érdekes sportág várta a sportolókat, közelebbről megismerkedhettek a SUP-ozással, a sárkányhajózással, a katamaránon vitorlázással, a szörfözéssel, a SUP jógával és a vízi asztalitenisszel is. A családok külön programpontként egy öt állomásból álló Tómentő kalandtúrán is részt vehettek, melynek során bebizonyították, hogy együttes erővel ügyesen tudnak tandem biciklizni, óriás SUP-on evezni, íjászkodni, vízibiciklizni és vízen futni.

Második MozgaTó sportágválasztónkat 2019 júniusának végén rendeztük meg, melyen a résztvevők több mint húsz vízi és szárazföldi sportot ismerhettek meg és próbálhattak ki. A sportolni vágyók a vízisportok közül kipróbálhatták az ergométeres evezést, a vízilabdázást, a sárkányhajózást, a katamaránon vitorlázást, a deszkán evezést, a vitorlázást és a szörfözést is. A szárazföldi sportok között szerepelt a röplabda, a strandfoci, különböző strandjátékok (például frizbizés), a falmászás, a zsonglőrködés, a slackline-ozás, az íjászat, a petanque, a longboard, a kosárlabda, a kerékpározás, a taekwando, a rögbi és a lábtenisz is. A családi feladatok elvégzése közben a résztvevők megismerhették a strandon található vízivárat, az Osztálykirándulás.hu játékos-sportos élménylaborját, valamint a rendezvény alkalmából épült mezítlábas ösvényt is.

 

 

A sportolási lehetőségek bővítése érdekében 2019 tavaszától elindítottuk Nyitott tornatermek programunkat is, melynek keretében ingyenes nyitott sportnapokat szervezünk a partner létesítményekben. Az alkalmakon különböző sportágakkal és mozgásnemekkel lehet megismerkedni, valamint szabadon lehet használni a rendelkezésre álló helyet is 3 óra időtartamban.