GÁRDONYKÁPOLNÁSNYÉKNADAPPÁKOZDSUKORÓVELENCE
EFOP-1.5.2-16-2017-00017

Egészségtudatosság és egészségmegőrzés a Velencei-tó körül

Több száz Velencei-tó körül élőt sikerült elérni és megszólítani az EFOP-1.5.2-16 kódszámú, „Humán szolgáltatások komplex fejlesztése a Velencei-tó térségében” elnevezésű pályázat keretében megvalósított egészségkultúra-fejlesztő és életmódváltó programokon.


A pályázat egészséggel foglalkozó beavatkozásainak fő célja a közösségi és egyéni egészségkultúra, a prevenciós szolgáltatások fejlesztése, valamint a tartós attitűdváltás volt. A programban helyet kapott a helyi népegészségügyi helyzet feltérképezése is egy 500 főre kiterjedő önkéntes felméréssel, mely számos egészségügyi és életmódbeli kérdésre kitért.

Az egészségügyi felmérés 2018 nyarán kezdődött, a kérdések között szerepeltek az általános fizikai állapotra (pl. edzettség), az étkezés változatosságára (pl. gyümölcs- és zöldségfogyasztás aránya), a különböző egészségügyi szűrésekre járás gyakoriságára és konkrét betegségekre (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, daganatos betegségek) vonatkozó kérdések is. A lakosság egészségügyi felmérése mellett interjúk is készültek a helyi egészségügyi alapszolgáltatások szereplőivel is. Az adatokat statisztikai módszerekkel elemeztük, majd értékeltük. A legnagyobb súlyt képviselő kockázatot a magas vérnyomás betegség (30,6%), a testtömeg-index alapján meghatározható túlsúly és elhízás (50%), a dohányzás, a mozgásszegény életmód (32,5%), illetve az ezzel összefüggő mozgásszervi betegségek jelentik térségünkben. A felmérés eredményei alapján kirajzolódott egy helyi problématérkép, amely segített egy lokálisan megvalósítható cselekvési terv megfogalmazásában is.

Mind az öt, projektben részt vevő településen szerveztünk életmódváltó napokat, melyeken a pozitív példák, a sikeres életmódváltás és az egészséges táplálkozás állt a középpontban. Az életmódnapokon résztvevőket különböző, az egészséges életmódot segítő szolgáltatásokkal, tippekkel ösztönöztük az egészségesebb életre. A programokon külön hangsúlyt kapott a szenvedélybetegségek és függőségek (pl. dohányzás, alkoholizmus) kérdésköre is.

Gárdonyban első alkalommal 2018 decemberében került sor a programra, melynek célja volt, hogy megmutassa Gárdony és a környező települések lakosságának az egészséges életmód nyújtotta előnyöket, aktivizálja és különböző sportágakkal ismertesse meg a résztvevőket.

Velencén a 2019 februárjában tartott életmódnapon résztvevők tanácsot kaphattak többek között dietetikustól és gyerekjóga oktatótól is. A RÉV Karitász speciális szemüvegek segítségével mutatta meg az érdeklődőknek, hogy milyen érzés különféle szerek által okozott, bódult tudatállapotban lenni.

Március 9-én Sukorón került megrendezésre az életmódváltó nap, amelyen az érdeklődők megvizsgáltathatták többek között látásukat és hallásukat, meghallgathatták Dr. Szabó András Ez is függőség?! című előadását a függőségekről és a szenvedélybetegségekről, valamint véradáson is részt vehettek.

Az anyák testi, lelki és szellemi jólétét helyeztük középpontba május 4-i agárdi életmódváltó napunkon. A résztvevők többek között előadásokat hallgathattak meg arról, hogy stílusukkal párhuzamosan miként tudják fejleszteni önmagukat, erőforrásaikat és önbizalmukat

Május közepén rendeztük meg a második életmódváltó napot Velencén, ahol a program a helyes életmódra ösztönző séta mellett kiemelt figyelmet szentelt a mindennapi függőségeknek és ezek elhárításának, melyekkel kapcsolatban a RÉV Karitász munkatársai világosították fel az érdeklődőket.

Az első pákozdi életmódváltónap a hagyományos sárkányeresztő nappal együtt került megrendezésre. A résztvevők egészségügyi szűréseken vehettek részt, emellett a helyi védőnő arra is szánt időt, hogy az érdeklődőkkel a dohányzás, az alkoholizmus és az elhízás káros hatásairól beszélgessen.

A kápolnásnyéki életmódnapra szeptember 7-én került sor, melyen a látogatók az egészséges élet különböző területeivel ismerkedhettek meg. Beszélgethettek szenvedélybetegségekről és tanácsokat kaphattak életmódváltás és egészségmegőrzés témában is.

 

 

Életmódnapjainkon és a két nagy sportágválasztón, a MozgaTón is szerepet kaptak az egészségügyi szűrések, melyekre külön ösztönöztük is a térség lakosait és igyekeztünk felhívni figyelmüket a szűrések fontosságára. A programokon történő mobil szűrések legtöbbször vérnyomás- és vércukormérést tartalmaztak, de több alkalommal is kiegészültek többek között hallás- és látásvizsgálattal, testtartáselemzéssel és talpdiagnosztikával. Ezenkívül volt, hogy szűrőbusz is érkezett a helyszínre, amely teljes testösszetétel elemzést is végzett. A szűréseken résztvevő több száz ember visszajelzést kaphatott aktuális egészségi állapotáról, illetve ahol az eredmények alapján indokolt volt, a szűrést végző egészségügyi szakemberek további vizsgálatokat javasoltak.

 

 

 

 

A projekt során kiemelt figyelmet kapott a kisgyermekek és kamaszok egészségtudatosságának fejlesztése, hiszen fontos, hogy a mai fiatalok elsajátítsák az egészséges életmódhoz szükséges ismereteket, valamint hogy egészségesek legyenek. Ennek érdekében 10 alkalmas programsorozatot indítottunk a térség iskoláiban, hogy az egészségtudatosságot közelebb hozzuk a fiatalsághoz és mozgásélménnyel ajándékozzuk meg őket. Az alkalmakon szakemberek mutattak be különböző sportágakat és mozgásformákat, például a gyerekjógát, a szörföt, a sárkányhajózást és a kirándulást. Mesés gerinctorna keretei között több alkalommal is játékos sportolásra buzdítottuk a gyerekeket. A programokon szerepet kapott az egészséges testtudat és az egészséges táplálkozás témája, valamint a relaxálás fontossága is. A program során több mint 600 fiatalt ismertettünk meg az egészségtudatos élettel és ösztönöztünk sportolásra.