GÁRDONYKÁPOLNÁSNYÉKNADAPPÁKOZDSUKORÓVELENCE
EFOP-1.5.2-16-2017-00017

Aktív fiatalok a Velencei-tó környékén

Ha aktivitásról van szó, a Velencei-tó környékén élő fiatalokra mindig lehet számítani!
Több százan vettek részt az elmúlt két évben a Vektor Közösségi Pont által megvalósított programokon, melyek némelyike kimondottan a fiatal korosztályt célozta meg.

A fiatalság megmozgatását és közösségfejlesztését megcélzó City Rally nevű programsorozatunk állomásain a helyi fiatalok jobban megismerhették településük, környezetük fontos helyszíneit, miközben jól is szórakoztak egy-egy alkalmon. A projektben részt vevő öt településen három-három alkalommal került sor a City Rallyra. A helyszínek között szerepelt többek között az agárdi Parkerdő, a velencei Babák rózsakertje, a pákozdi Bella-tó, a kápolnásnyéki Vörösmarty Emlékház, a sukorói katolikus plébánia és maga, a Velencei-tó is. Volt, ahol énekléssel és zenéléssel kerültek közelebb egymáshoz a fiatalok, máshol pedig játékos sportolással vetélkedtek egymás közt. Volt olyan alkalom is, amikor a történelem és a hagyományok segítségével formálódtak a közösségek, és több alkalommal a tó vizén is összecsaptak a fiatalok csapatai egymással egy-egy sárkányhajó túrát követő barátságos mérkőzésen.

A tó környéki fiatalokat azonban nem csak a City Rallyk mozgatták meg, hanem az önkéntes tevékenység is, melynek során sok hasznos tapasztalattal gyarapodhattak. Több rendezvényünk megvalósításában is segédkeztek a középiskolás és egyetemista korosztály képviselői, többek között a MozgaTó sportágválasztókon, a helyi sportnapokon és a City Rallykon is. Ezen kívül többen fontos szerepet vállaltak az idős korosztállyal való összekapcsolódást célzó Szívességcsere programban is.

A projekt egyik legfontosabb, fiatalokat támogató pontja volt a két tanévben is meghirdetett tanulmányi ösztöndíjpályázat, melyet tanévenként a 30-30 legjobb teljesítményt felmutató tanuló nyerhetett el településenként. Az ösztöndíjjal motiválni kívántuk őket tanulmányaik további magas színvonalú folytatására és a közösségi programokon való részvételre is.