Ha nem szeretnél a felsőoktatásban továbbtanulni vagy elsőre nem sikerült a felvételi, számtalan szakképzés és tanfolyam közül választhatsz, ahova beiratkozhatsz. A pár hónapos tanfolyamoktól kezdve a többéves képzésekig többféle lehetőséged van a továbbtanulásra és ismereteid bővítésére, nem beszélve arról, hogy bizonyos képzések még plusz pontot is jelenthetnek a felsőoktatási felvételinél.

Szakképzés

Az Országos Képzési Jegyzék (röviden OKJ) a Magyarországon államilag elismert szakképesítések listáját tartalmazza. A szakképzésen való részvétellel teljes körűen elsajátíthatsz egy szakmát. A képzés több száz órás részvételt igényel (legtöbbször két évig tart), és a végén bizonyítványt kapsz a szakképesítés megszerzéséről.

Az új szabályok szerint a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. Az OKJ átalakulásáról bővebb információkat itt találtok.

Szakmacsoportok:

 • 1. Egészségügy (pl. fogászati asszisztens)
 • 2. Szociális szolgáltatások
 • 3. Oktatás
 • 4. Művészet, közművelődés, kommunikáció (pl. díszlettervező)
 • 5. Gépészet
 • 6. Elektrotechnika-elektronika
 • 7. Informatika (pl. szoftverfejlesztő)
 • 8. Vegyipar (pl. vegyész technikus)
 • 9. Építészet
 • 10. Könnyűipar
 • 11. Faipar
 • 12. Nyomdaipar
 • 13. Közlekedés (pl. repülőgép szerelő)
 • 14. Környezetvédelem-vízgazdálkodás
 • 15. Közgazdaság
 • 16. Ügyvitel
 • 17. Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
 • 18. Vendéglátás-turisztika (pl. cukrász)
 • 19. Egyéb szolgáltatások (pl. lakberendező)
 • 20. Mezőgazdaság (pl. földmérő technikus)
 • 21. Élelmiszeripar
 • 22. Közszolgálat

 

HASZNOS INFORMÁCIÓK

AZ OKJ képzésekről megtalálsz minden fontos információt a http://szakkepesites.hu/ oldalon.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Ha a közeledben induló szakképzésekre vagy kíváncsi, akkor a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal weboldala nyújthat neked segítséget, ahol például Fejér megyében kereshetsz szakképzési centrumokat és induló képzéseket.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Szintén keresőfelületet nyújt a https://tanfolyamokj.hu/ weboldala, ahol OKJ-s és nem OKJ-s tanfolyamok között is böngészhetsz. Ők vezetnek egy blogot is, ahol gyakorlati tippeket és tanácsokat adnak tanfolyamválasztáshoz.

Akkreditált tanfolyamok
Léteznek akkreditált képzések is, amelyeket több független szervezet engedélyez és ellenőriz annak érdekében, hogy a képzés megfeleljen a témának való elvárásoknak. Ez valójában a minőséget garantálja a többi, nem akkreditált képzéssel szemben. Számtalan akkreditált képzéstípus létezik a nyelvtanfolyamoktól kezdve a webdesign tanfolyamokon át a projektmenedzsment képzésekig. A végén garantáltan tanúsítványt kapsz a képzés sikeres elvégzéséről.

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Jó keresőfelületet nyújt a https://tanfolyamokj.hu/ weboldala, ahol számos OKJ-s és nem OKJ-s tanfolyam között böngészhetsz. Ők vezetnek egy blogot is, ahol gyakorlati tippeket és tanácsokat adnak tanfolyamválasztáshoz.

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Persze a fenti keresőfelület nem tartalmaz minden akkreditált képzést, így keress bátran téged érdeklő tanfolyamokat a neten!
Egyéb felnőttképzések
A fentieken kívül léteznek egyéb felnőttképzési formák is. Ezek lehetnek tanfolyamok, nyelvi kurzusok, szakmai továbbképzések, munkahelyi tréningek, álláskeresést és elhelyezkedést segítő képzések vagy éppen vállalkozást segítő kurzusok. Ide tartoznak például a Vektor Közösségi Pont által szervezett ingyenes kommunikációs és stresszkezelési tréningek, valamint a vállalkozás elindítását segítő alkalmak is.

HASZNOS INFORMÁCIÓK
Bármilyen terület is érdekel, bátran keress rá az interneten, az online vagy írott sajtóban. Számtalan lehetőség létezik, élj velük!
Online kurzusok
A weben is számos hosszabb-rövidebb, ingyenes és fizetős kurzust találhatsz, amelyekkel bővítheted tudásodat a téged érdeklő területeken. Van olyan tanfolyam, amely beavat a programozásba, a 21. század gazdaságába, az ókor régészetébe vagy éppen a zeneszerzésbe. Az alábbiakban néhány online oktatási platformot ismerhetsz meg, ahol számtalan kurzus közül válogathatsz. Ezeknél hasznos, ha tudsz angolul legalább egy erős középszinten.

Future Learn – Az oldal kurzusai hasznosak a készségfejlesztés és a tudásbővítés tekintetében is. Könnyen érthető leírások, videók, hangfelvételek és kvízek segítségével tanulhatsz nyelveket, megtanulhatod, hogy kell verset írni, és még az okos városokról is olvashatsz.

Open Culture – Ha a kultúra és a tudományok érdekelnek, itt 1300, ilyen témájú ingyenes audio és videó kurzusra „iratkozhatsz be”. Valójában ezek letölthetőek, így bárhol bármikor tanulhatsz többek között a római építészetről, a digitális fotózásról, az amerikai kapitalizmus történetéről, a médiagazdaságról, a játékelméletről, a jogról, a kreatív írásról vagy éppen a csillagászatról.

Alison – Az oldalon az egészségügyi területektől kezdve az üzleti életen és a közgazdaságtanon keresztül az újságírásig számos ingyenes kurzus közül válogathatsz.

EdX - A Massachusetts Institute of Technology, a Harvard és több tucat elitegyetem közös oktatási platformján több mint 1800 ingyenes, online kurzusra lehet „beiratkozni” – a világ legjobb egyetemeinek professzoraitól tanulhatsz például programozást, művészettörténetet, matematikát, természettudományokat és különböző nyelveket (pl. spanyolt és mandarint).

Codecademy – Érdekel a programozás és kódolás? Itt jó helyen jársz, nem csak kódolni tanulhatsz meg, hanem a webfejlesztésbe is beleláthatsz.

Udemy – Számtalan témakör közül választhatsz, amiben elmélyedhetsz. Legyen szó üzleti tervezésről, életmódhoz kapcsolódó témákról, adatelemzésről, személyes fejlődésről, itt tényleg ezerféle tanulási lehetőség áll rendelkezésre.

HASZNOS INFORMÁCIÓK
A fentieken kívül még számtalan online kurzus létezik. Bármilyen terület is érdekel, keress rá bátran az interneten, iratkozz fel egy kurzusra és bővítsd ismereteidet! Sosem tudhatod, mikor lesz hasznos!

Átalakulnak az OKJ-s képzések

Amennyiben szakma tanulásán gondolkodsz és OKJ-s képzésen sajátítanál el egy újabb tudásterületet, jó, ha tudsz a szakképesítési rendszer átalakulásáról!

Programozás mindenkinek

Érdekel a programozás, de nem tudod hol kezdhetnél el megismerkedni a témával? Ezzel az ingyenes kurzussal leteheted az alapokat!

Asszertív kommunikációs képzés

Szeretnél jobban kommunikálni, esetleg új helyre kerülsz szeptembertől, ahol szükséged lehet a határozottabb fellépésre? Végezd el ezt a rövid ingyenes kurzust és kommunikálj hatékonyabban!

Videojáték design és fejlesztés

Ha érdekel a számítógépes játékok világa és közel áll hozzád a programozás (és persze középszinten beszélsz angolul), neked való a kéthetes, ingyenes Videojáték-karakter design kurzus, melynek során beleláthatsz, hogy mennyire fontos megismerni a játékosok elvárásait és szokásait a karakterfejlesztéshez.

Ösztöndíjak
Pályázatok