A középiskola elvégzése után több lehetőséged is van, hogy a felsőoktatás keretein belül folytasd tovább tanulmányaidat. Amit érdemes tudnod, hogy a magyar felsőoktatási rendszer három egymásra épülő képzési ciklusból áll: az alap-, a mester- és a doktori képzésből. Érettségi után alapképzésre, osztatlan mesterképzésre vagy felsőoktatási szakképzésre lehet jelentkezni. A diploma megszerzése után a továbbképzés formája lehet a mesterképzés vagy a szakirányú továbbképzés. A mesterdiploma megszerzését követően pedig akár doktori képzésre is jelentkezhetsz, amivel tudományos fokozatot szerezhetsz.

A felsőoktatási intézmények által folytatott felsőoktatási szakképzés az alapképzési szakokhoz hasonlóan érettségire épülő, 2 éves képzési forma. Nem szerezhető vele felsőfokú végzettség, csak piacképes tudás és szakképzettség, melyet oklevél tanúsít. A felsőoktatási szakképzés nagy előnye, hogy elvégzése után több út is kínálkozik: a megszerzett képesítéssel be lehet lépni a munkaerőpiacra, illetve jelentkezni lehet alap- vagy osztatlan képzésekre.

Az alap- és a mesterfokozat, illetve a főiskolai vagy egyetemi szintű végzettség megszerzését követően további szakirányú szakképzettség szerezhető. A képzés a már megszerzett végzettségre és meghatározott szakképzettségre épül, és gyakorlatias tudásanyagot ad át. A képzési idő legalább 2, legfeljebb 4 félév, melynek végén szakirányú szakképzettséget tanúsító oklevelet kaphatsz.

 

Minden felsőoktatással, szakokkal kapcsolatos tudnivalót megtalálsz a felvi.hu oldalon.

Szinte mindegyik főiskolának, egyetemnek van saját weboldala, ahol bővebben is olvashatsz a téged érdeklő szakokról, a karon folyó kutatásokról és a hallgatói életről. 

Tanulási technikák javítása

Elkezdődött a tanév, de még nem hangolódtál rá a tanulásra? Nem találod a megfelelő technikát, amivel hatékonyan tudnál tanulni? A FuturelLearn négy hetes kurzusa segíthet neked!

Hogyan tanuljunk hatékonyan?

Közeleg az új tanév és ez magával hozza a tanulás szükségességét is. Röviden összegyűjtöttük, hogy milyen módszerekkel teheted hatékonyabbá a tanulást.

Felsőoktatási ösztöndíjak és támogatások

Nemsokára kiderül, hogy ki kezdheti meg szeptembertől tanulmányait főiskolán vagy egyetemen. Kíváncsi vagy rá, hogy milyen támogatási lehetőségekkel számolhatsz? Olvasd el cikkünket!

Így tanulj a vizsgádra, ha kevés az időd!

Itt a vizsgaidőszak, így most jól jöhet számodra is egy olyan mikrokurzus, amely egy olyan kritikus helyzetben nyújthat neked segítséget, amikor kevés időd van vizsgára tanulni, viszont mindenképpen szeretnéd sikerrel venni az akadályt.

Ösztöndíjak
Pályázatok