GÁRDONYKÁPOLNÁSNYÉKNADAPPÁKOZDSUKORÓVELENCE
EFOP-1.5.2-16-2017-00017

A tó környéki fiatalok közelebb kerültek a művészetekhez

A fiatalok érték-felfedezését és kreativitását is ösztönözte a Vektor Közösségi Pont néhány kimondottan fiataloknak szóló programja az elmúlt két évben. A programokba több száz, Velencei-tó környékén élő fiatalt vontuk be, hogy értékeket fedezhessenek fel és közelebb kerülhessenek a művészetekhez, ezen belül is a zenéhez és a képzőművészethez.

A téma keretében két hangsúlyos sorozatunk volt, az egyik az „Egy húron pendülünk” címen, míg a másik az „Értékeink újratöltve” címen futott. Mindkettő fő célja volt, hogy a fiatalok figyelmét felhívjuk kulturális értékeinkre, előbbi esetén a gazdag hazai és nemzetközi zenei világra, utóbbi esetén pedig a helyi és tágabb környékünk értékeinek, hagyományainak megbecsülésére.

Az „Egy húron pendülünk” keretein belül több alkalommal látogattunk el a környék óvodáiba és iskoláiba, hogy az ovisokkal, valamint az alsó és felső tagozatos diákokkal megismertessük a zene közösségépítő hatását. A zenés alkalmas során a gyerekek ismert és kevésbé ismert dalokat hallgathattak meg, megismerhettek zenetörténeti korszakokat, stílusokat, együtt is énekelhettek a zenészekkel, sőt több alkalommal táncra is perdültek.  A zenélések során az előadók megismertették a fiatalokat a hangszerek világával is, ugyanis az alkalmak során többször volt hangszer bemutató, melyek keretében a gitár, a szaxofon és a konga is bemutatásra került. Az alkalmak után még sokáig érződött a résztvevőkön a zene csodálatos összekovácsoló ereje és az éneklés közösségi élménye.

Tovább az egyes "Egy húron pendülünk" alkalmakhoz >>

 

 

Az „Értékeink újratöltve” egy képzőművészeti pályázat volt, melyet mindegyik tó körüli településen meghirdettünk. A pályázat célja volt, hogy felhívjuk a gyermekek figyelmét arra, hogy milyen sokszínű, változatos és érdekes a világ, amelyben élünk. Ennek keretében több alkalommal nyújtottunk zenés ihletadó alkalmat is a gyerekeknek pályaműveik elkészítéséhez. A különböző zenés alkalmakon a hazai zenei kincs megismerése mellett a fiatalok betekinthettek Afrika, Közép-Amerika és az arab országok kulturális sokszínűségébe is.  A zenei élmények által inspirált műveket festmény, rajz, kollázs és fotó kategóriákban vártuk és minden településen kiállítottuk, valamint díjaztuk a legjobbakat.

Tovább az egyes "Értékeink újratöltve" alkalmakhoz >>

A fiatalok művészi készségeinek és kreativitásának fejlesztését célzó alkalmak során több száz fiatal vett részt a programban, mely reményeink szerint meghatározó élmény volt számukra.